Bos Logistics nieuws
Blog
Frank Bos Jr in gesprek met Logistiek.nl
Onlangs is algemeen directeur Frank Bos Jr. geïnterviewd door Logistiek.nl. Tijdens dit gesprek met deelt Frank zijn visie en de ambitie van Bos Logistics.
Verbreden in het hele proces, is wat logistiek dienstverleners moeten doen om het verschil te maken. Dat is althans de visie van Frank Bos jr. die nu ruim een jaar aan het roer staat van het familiebedrijf Bos Logistics en het vooral zoekt in samenwerking met internationale partijen.
Ambitie Frank Bos jr.
Bos Logistics staat op plek 80 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners, met een ‘best-in-class’ notering op het onderdeel arbeid en scholing. Het bedrijf heeft 500 medewerkers, een vloot van 275 trucks en 250 opleggers. Sinds de oprichting in 1961 is de dienstverlener gespecialiseerd in warehousing en in het voor- en natransport van lucht- en zeevracht, voor partijen als Kuehne-Nagel, Ceva en UPS. Frank Bos jr. runt nu als derde generatie het familiebedrijf. “Aan de keukentafel krijg je al veel dingen mee.” Op een gegeven moment is hij als ‘jong apie’ begonnen in de organisatie en heeft hij alle stappen doorlopen. Van auto’s wassen, commercieel manager tot operationeel directeur. “Met de bagage die ik in de loop der jaren heb verzameld, de feedback vanuit mijn vader en vanuit de organisatie, heb ik begin 2022 een plan geschreven. Dat begint bij wie we zijn als organisatie, hoe zijn we gekomen tot wie we vandaag de dag zijn en hoe zien we de komende vijf jaar voor ons. Met ook vijf hoofddoelstellingen en kernwaarden: groei, structurele winstgevendheid, data driven, imago verbeteren en verduurzaming.” In de vijf jaar tijd wil Bos de omzet met meer focus kunnen verdubbelen richting 100 miljoen euro.
Betrokkenheid op alle niveaus
Aan de uitvoering van dat plan heeft Bos nu meer dan een jaar kunnen werken. Daarbij wilde hij de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie leggen. Elke afdeling kreeg de vraag voorgelegd om een eigen plan te maken met als uitgangspunt deze doelstellingen. “Je ziet dat ze het zo op hun manier eigen maken. Ze raken betrokken bij je plan. Zo is er binnen twee maanden een soort masterplan ontstaan. Er is als het ware een soort ‘woeste leeuw losgekomen binnen de organisatie.” Bos is op die manier bezig te bouwen aan een bedrijf met toekomst. “We hebben ook best een aantal moeilijke jaren gehad en als je nu ziet wat er is gebeurd sinds de uitrol van deze visie, dan is dat enorm kicken voor mij.”
Structurele winstgevendheid essentieel voor toekomstig bestaansrecht
Eén van de doelen is structurele winstgevendheid. Bos staat, zoals zoveel bedrijven in deze sector, voor een grote investeringsopdracht als gevolg van elektrificatie, de duurzaamheidsagenda, de CSRD-richtlijn, automatisering, data, panden die klimaatneutraal moeten worden en krapte op de arbeidsmarkt, “Als je geen structurele winstgevendheid hebt, dan heb je met al die investeringsvraagstukken geen bestaansrecht in de toekomst.”
Een ICT-cultuur in ontwikkeling
Data driven en het ontwikkelen van een ICT-cultuur betekent een omslagpunt binnen de Bos organisatie. “We zijn gekomen waar we zijn door hard te werken en lange dagen maken. We moeten veel meer op basis van feiten en data gaan sturen, zodat elke afdeling zijn eigen inzichten krijgt. Daarnaast wil ik dat we alles wat nu met de hand gebeurt, zoveel mogelijk gaan automatiseren.” Bos heeft nu twee medewerkers van een externe ICT-partner ingelijfd. “Zo kunnen we veel beter de brug bouwen naar klanten. We kunnen beter inzicht geven in hun proces. Dat slaat enorm aan. Opdrachtgevers krijgen hierdoor ook vertrouwen in onze organisatie.”
Imagoverbetering: een nieuwe kijk op de logistieke sector
De logistiek heeft niet het allerbeste imago, daar loopt ook Bos tegen aan. “Mensen moeten graag bij ons willen werken, ook om ervoor te zorgen dat we de groei aankunnen. Daarnaast valt er op het gebied van klantervaring nog wel wat te winnen. Hoe pakken we de telefoon op bijvoorbeeld, de afhandeling van een probleem. We zitten in een B2B maar onze klant moet gevoel hebben, dat ze als consument worden behandeld. Dat is een andere manier van denken.”
Vooruitstrevend in duurzaamheid
Dat geldt eveneens in sterke mate voor verduurzaming. Bos wil daarin echt vooruitstrevend zijn in de sector. “Zonder dat onze klanten het vragen bieden wij al een oplossing aan met CO2-rapportages met een digitaal platform waar ze dat terug kunnen zien. We zijn inmiddels bezig met CSRD, de nieuwe richtlijn die in 2025 live gaat. Als een van de eerste vervoerders in Nederland willen we daar klaar voor zijn. Daar nemen we ook onze grootste klanten in mee.”
De logistiek dienstverleners heeft inmiddels drie elektrische vrachtwagens op de weg.
De elektrische trucks (Volvo FH Electric) worden ingezet voor de first- en last-mile delivery op Schiphol voor de afhandeling van de goederen van DSV. We hebben bovendien direct de mogelijkheid aangepakt om de Mercedes E-Actros twee weken te testen. Binnen het project Tulips, waarin een consortium van bedrijven werkt aan de uitrol van duurzame technologie om bij te dragen aan emissieloze en afvalvrije luchthavens in 2030. Daarin past de aanschaf van een elektrische vrachtwagen. Verder rijdt veertig procent van de vloot op HVO100, waar ook een rapportage aan is gekoppeld, zodat klanten zelf kunnen inzien hoeveel CO2-reductie daarmee is gerealiseerd.
Focus op België
Meer aandacht voor de locatie van de logistiek dienstverlener in België is ook onderdeel van de groeistrategie. “De vestiging in Zaventem hing er altijd een beetje bij. We leverden daar alleen transportdiensten, maar nog niet de warehousefaciliteit. We hebben daar een nieuwe manager aangesteld om het proces wat in Nederland staat ook in Zaventem neer te zetten.” Om echt stappen te maken heeft Bos daarnaast eerder dit jaar transporteur Vanbever-Heymans overgenomen met een nieuw pand van 4.000 vierkante meter als crossdock faciliteit. Vanaf januari 2024 is het pand beschikbaar.
De deur naar Europa gaat langzaam open
Voor de toekomst mikt Bos op nauwe samenwerking met andere partijen buiten Nederland. “Als we straks heel Europa kunnen gaan bedienen op basis van een samenwerking, dan maak je echt een mega stap. Om het verschil te kunnen maken, moet je jezelf verbreden in het hele proces. Ketenintegratie is in mijn ogen de sleutel om competitief te blijven en een efficiënt proces neer te kunnen zetten. Uiteindelijk gaat het erom hoe snel en hoe efficiënt de klant door het proces heen gaat.”
Het artikel op Logistiek.nl lees je hier: https://www.logistiek.nl/195532/bos-logistics-spreidt-vleugels-uit-op-luchthaven-zaventem